Op 14 september vond in de grote zaal van Pakhuis de Zwijger onder de noemer Overbodig of hard nodig? de publieke kick-off plaats van het onderzoeksprogramma.

In december 2016 besloot het kabinet steun te geven aan een grootschalig onderzoek naar het gebruik van extreem geweld tijdens de dekolonisatieoorlog in Indonesië in de periode 1945-1950. Hiervoor werd al langer gepleit en het debat wakkerde aan na recente publicaties als Soldaat in Indonesië van Gert Oostindie en De brandende kampongs van generaal Spoor van Rémy Limpach. Maar kritiek op het onderzoek is er ook, want waarom komt dat er nu pas? En gaat het nog wel wat nieuws opleveren? Tijdens de drukbezochte publieke kick-off van het vierjarige onderzoeksprogramma gingen onderzoekers van de drie betrokken instituten daarom in gesprek met voor- en tegenstanders over nut en noodzaak van verder onderzoek naar de dekolonisatie-oorlog. Tevens was er gelegenheid tot het stellen van vragen. De kick-off in Pakhuis de Zwijger is hier integraal terug te kijken.

 

 

 

kick-off onderzoek dekolonisatie Indonesië

Onder leiding van moderator Katinka Baehr, boog een panel bestaande uit Gert Oostindie, Elsbeth Locher-Scholten, Anne-Lot Hoek en Wim Manuhutu zich over de pitch van Gert Oostindie rond de vraag: Waarom nu pas dit onderzoek? (foto Marcel Israel).

kick-off onderzoek dekolonisatie Indonesië

Een tweede panel, bestaande uit Wouter Veraart, Rémy Limpach, Esther Captain en Marjolein van Pagee, wisselde van gedachten over de tweede, kritische pitch, van John Jansen van Galen: Wat gaat het onderzoek opleveren? (foto Marcel Israel).